Sosyal Medya

Dünya

Obama’nın dikkatle okuması gereken araştırma

Geçtiğimiz günlerde bu uyarıyı haklı çıkaran bir araştırmanın detaylarını inceleme fırsatı buldum. Araştırma, Türkiye'nin bu alanda en saygın isimlerinden birine ait. 1 Kasım seçimlerinin sürpriz sonuçlarını bilen tek araştırmacı Adil Gür'e…



Yahya Bostan - USA Sabah

 

Daily Sabah Gazetesi Yayın Yönetmeni Serdar Karagöz'ün 29 Mart'ta kaleme aldığı "US support for PKK's Syrian wing risks Turkey-US relations(ABD'nin, PKK'nın Suriye kanadına olan desteği Türkiye-ABD ilişkilerini riske atıyor)" başlıklı yazı çarpıcıydı. Türkiye'nin ulusal çıkarlarını önemsemeyen bir pozisyonda görünen ABD yönetimini "Obama'nın sorumsuz politikaları sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan yönetimi ile değil aynı zamanda bütün ülke ile aralarını bozmakta" sözleriyle uyarıyordu.

GeçtiÄŸimiz günlerde bu uyarıyı haklı çıkaran bir araÅŸtırmanın detaylarını inceleme fırsatı buldum. AraÅŸtırma, Türkiye'nin bu alanda en saygın isimlerinden birine ait. 1 Kasım seçimlerinin sürpriz sonuçlarını bilen tek araÅŸtırmacı Adil Gür'e…

Çalışma, 26-27 Mart tarihleri arasında, Türkiye'deki 39 ilde, 2199 denekle yüz yüze görüşülerek gerçekleÅŸtirilmiÅŸ. Soruların odak noktası terör ve terörle mücadele… Ancak ortaya çıkan istatistiklerin detayında ABD'yi de yakından ilgilendiren sonuçlar yer alıyor. Türk kamuoyunda ABD algısının hızlı bir ÅŸekilde negatif pozisyona kaydığı anlaşılıyor.

Araştırmada ABD'yi ilgilendiren kısım "terör örgütleri kendi başına mı hareket ediyor, yoksa arkasında bir takım uluslararası güçler mi var" sorusuyla başlıyor. Bu soruya "terör örgütleri kendi başına hareket eder" yanıtı verenlerin oranı sadece yüzde 21,9. "Terör örgütlerinin arkasında bir takım uluslararası aktörler var" düşüncesine inananların oranı yüzde 78,1 olarak gerçekleşiyor. Buna sadece muhafazakar sağ AK Parti seçmeni değil, ana muhalefetteki sol parti CHP'nin seçmenleri de inanıyor. AK Parti seçmeninin yüzde 80,6'sı, CHP seçmeninin ise yüzde 83,8'ine göre yaşadığımız terör sorunu dış destekli.

Kimileri bu rakamları görünce "Türk toplumu komplocu bir bakış açısına sahip" önermesini öne sürebilir. Ancak kazın ayağı öyle deÄŸil. Terör örgütü PKK Avrupa'nın kalbinde, Brüksel'de çadır kurabiliyor… Türkiye'nin bir dönem en etkili iÅŸadamlarından Özdemir Sabancı'yı öldüren Fehriye Erdal, ya da PKK'nın önemli isimleri Avrupa'da yaÅŸam alanı bulabiliyor… Türkiye'nin istemesine raÄŸmen iade edilmiyor… ABD'nin Ankara elçiliÄŸine saldıran DHKP-C'li teröristler Yunanistan'daki kamplarda eÄŸitim alıyor… Tüm bunlar bu algıya önemli oranda haklılık payı kazandırıyor. Özellikle Avrupa'da tablo buyken, Türk toplumunu "komploculukla" suçlamak naif bir yaklaşım olur.

Biz araÅŸtırmanın sonuçlarıyla devam edelim… Can alıcı soru ÅŸu: "Terör örgütlerinin arkasında hangi güçlerin olduÄŸuna inanıyorsunuz?" Bu soruya toplam deneklerin yüzde 56'sı "ABD" yanıtını veriyor. Bu soru "bana göre terör dış destekli" diyenlere sorulduÄŸunda rakam daha fazla yükseliyor. Bu grubun yüzde 72,2'si soruya "ABD" yanıtını veriyor. Toplam seçmende 2'inci sırayı yüzde 28,8 ile Rusya alıyor. Ä°srail, yüzde 28,1'le üçüncü sırada. Yani Türk toplumunun önemli bir kısmı Türkiye'deki terörü ABD'nin desteklediÄŸine inanıyor.

Üstelik bu düşünce sadece muhafazakar sağ seçmene ait değil. Rakamlar ilginç. AK Parti seçmeninin yüzde 70,7'si terörün arkasında ABD olduğuna inanırken, ana muhalefet partisi CHP seçmeninde bu rakam yüzde 75,1'e çıkıyor. MHP seçmeninin yüzde 76,5'i aynı fikirde. HDP seçmenlerinden "terör dış destekli" yanıtı verenlere aynı soru sorulduğunda "terörün arkasında ABD var" diyenlerin oranı yüzde 72,3.

Bilimsel araştırmayla ortaya çıkan bu tabloya göre, Türkiye'deki muhafazakar-milliyetçi seçmenden sol seçmene kadar geniş bir yelpazede ABD'nin terörü desteklediği algısıyla karşı karşıyayız. Bunun şüphesiz en önemli sebeplerinden biri ABD'nin uzun bir süre PKK ile PYD'yi farklı gördüğü tezini işlemesi ve Suriye'deki PYD'ye silah ve mühimmat yardımı yapmasıdır. ABD'nin görmek istediğinin aksine Türk toplumu PKK ile PYD arasında bir ayrım yapmıyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan her gün şehit haberleri gelirken ABD'nin PYD'yi gözeten tavrı Türkiye'deki negatif algıyı derinleştiriyor. ABD Başkanı Obama'nın "Türk halkını neden kaybettik" dememek için bu araştırmayı bir an önce incelemesi şart.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.